Friday, November 1, 2013

Valea Plopului - infernul dependentelor sau temelia viitorului? MAI 2011


Asa cum am anuntat, pe data de 16 Aprilie am fost la Valea Plopului si la Valea Screzii atit pentru a depune donatiile dumneavoastra in bani - nu mai putin de 3530 $ cit si pentru a vedea cum stau lucrurile acolo si ce putem face noi pentru ei. Asezarea este destul de bine inchegata si cei care lucreaza acolo o fac evident cu multa bunavointa si chiar dedicatie.


Am fost intimpinati si indrumati prin labirintul povestii de la Valea Screzii de catre fiica parintelui Tanase. Am aflat de la dinsa multe lucruri interesante si am insistat sa aflam aspectele mai putin mediatizate ale acestui asezamint. Astfel ne-au fost lamurite problemele cu care se confrunta frecvent comunitatea de acolo.

Sa nu uitam ca aceste case au fost construite practic in extravilanul unui sat unde nu exista canalizare - iar operatia de vidanjare costa cam 2000$ lunar! O suma enorma totusi pentru acesti oameni care trebuie sa gospodareasca resursele financiare (resurse incerte si care vin cu o frecventa imprevizibila) cu maxim de eficienta, aproape cu zgircenie am putea spune.
Masina de gunoi nu trece zilnic ci odata pe saptamina - suficient pentru o familie normala, insuficient insa pentru una de 300 membri! Iar in conditiile in care pubelele sint destul de scumpe si evident nu sint o prioritate in fata celorlalte necesitati zilnice, a depozita adecvat  toate resturile menajere si gunoiul devine o sarcina nu tocmai usor de realizat - pubelele existente (insuficente insa ca numar si capacitate) sint amplasate in interiorul curtii, nu in drum dar necesara ingradire a acestora pentru a se crea astfel un spatiu bine delimitat si mai usor de intretinut, curatat, dezinfectat etc presupune efectuarea unor constructii care, si iata ca din nou ne lovim de cuvintul prioritate, nu pot beneficia deocamdata de alocarea fondurilor necesare - banii se cheltuie conform prioritatilor absolute: mincare, medicamente, scoala, taxe si impozite etc iar ceea ce ramine, daca ramine trebuie sa faca fata unor noi si permanente esalonari in functie de toate necesitatile asezamintului.
Aleile dintre case si spre anexe (grajdul de animale, atelierul de timplarie etc) nu sint asfaltate;  ce inseamna asta? praf daca vremea e buna, noroi daca ploua. Din nou, asfaltarea acestor alei presupune costuri care nu trec in fata altor necesitati.
Surprinzator, comunitatea se lupta si cu unele "donatii" si am scris intentionat cu ghilimele pentru ca daca majoritatea celor care merg acolo sa dea o mina de ajutor au inteles nevoile permanente - bani, alimente neperisabile, rechizite, articole de curatenie (detergenti, sapun, sampon etc) sint si persoane care trimit acolo lucruri care ar trebui pur si simplu aruncate - ferestre si usi vechi care pur si simplu nu mai pot fi recuperate, electrocasnice defecte, mobilier metalic de restaurant si asa mai departe. Presiunea publica la care este supusa comunitatea de la Valea Screzii ii obliga pe acestia sa nu refuze nimic din ceea ce primesc chiar si atunci cind "darurile" sint de fapt mai mult gunoi!
Putem povesti multe despre acest asezamint si despre felul in care parintele Nicolae Tanase reuseste sa fie un veritabil porrt-stindard, pasionat si onest, plin de speranta dar in acelasi timp ghidat de o luciditate remarcabila!
Copiii de aici trebuie sa fie nu numai sustinuti in efortul lor de a-si face un drum in viata ci si protejati de un tip de supra-expunere mediatica nefasta, de un anumit gen de abordare a lucrurilor - ei nu trebuie sa se simta cersetori ci trebuie ajutati sa invete a se ridica deasupra dificultatilor si adversitatilor cu care se confrunta spre a deveni independenti altfel, asa cum spunea parintele Tanase "nici noi nu vom fi facut mai mult decit orfelinatele comuniste".

Incheiem deocamdata spunind ca sint multe lucruri de facut acolo iar noi putem ajuta, chiar si de aici din Canada, in multe feluri. Vom continua actiunea de ajutorare a comunitatii de la Valea Plopului-Valea Screzii si o vom face tinind cont atit de necesitatile stringente cit si de cele administrative. Tinem legatura constant cu administratorii acestui asezamint si vom reveni cit de curind cu detalii legate de urmatoare campanie de adunare de fonduri.

Multumim din inima celor ce au raspuns apelurilor noastre si au dovedit ca exista disponibilitate, ca romanii din Canada nu uita sa fie generosi si dornici sa fie de ajutor!
Gratie donatiilor din Montreal si Toronto au plecat spre Valea Screzii pina cum doua transporturi de colete si se pregatesc inca doua, ceea ce face ca necesarul de haine si jucarii sa fie acoperit in acest moment; colecta de haine si jucarii va fi relua la o data ulterioara, iar pina atunci ne vom organiza si spre rezolvarea problemelor de ordin administrativ si educational, aceste aspecte fiind mai putin sustinute de donatori in general, de aceea dorim sa va indreptam atentia tocmai spre aceste probleme - am plecat de la Valea Screzii cu ferma convingere ca putem face minunate lucrari acolo, nu numai ca putem fi dar chiar sintem de un real folos, pe scurt ca acolo este nevoie de noi!

No comments:

Post a Comment