Friday, February 1, 2013

CONSIMTAMINTUL - CE ESTE SI DE CE ESTE NECESAR?

Consimtamintul - documentul care ne scoate din casa, ne pune pe drumuri, ne modifica programul; este sursa de nemultumiri, bataie de cap in plus si tot asa. Este oare necesar consimtamintul pentru minorii neinsotiti? Si daca da, de ce? Apoi, unde se face si cum?
Sa raspundem pe rind tuturor acestor intrebari.


Este necesar consimtamintul pentru minorii neinsotiti?
Nu numai ca este necesar dar este absolut OBLIGATORIU! Sa explicam!
Consimtamintul este documentul prin care parintii isi dau acordul ca minorul (copilul) sa calatoreasca insotit de un angajat al liniei aeriane, de un alt adult sau numai de unul din parinti.
Legislatia internationala face eforturi sa previna traficul de copii iar primul instrument la indemina si verificabil este acest consimtamint!


Cel mai simplu ar fi sa spunem asa: Consimtamintul nu este instituit pentru a produce un disconfort parintilor ci PENTRU A PROTEJA COPIII. Copilul dumneavoastra nu numai ca merita dar are dreptul de a calatori in siguranta, cu toate formele legale in regula! A nu avea la el acest document poate avea consecinte din cele mai
neplacute: refuzarea la imbarcare, intoarcerea de la escala (i se poate refuza imbarcarea chiar si de la escala) si in plus va trebui sa faca fata unui interviu in fata autoritatilor de frontiera, ba chiar poate fi retinut pina la clarificarea situatiei sale! Neplacut si chiar traumatizant pentru un copil sa treaca prin asa ceva! Nu trebuie sa se intimple un astfel de lucru iar pentru asta dumneavoastra, parintii, sunteti cei care aveti grija sa ii dati copilului toate actele si documentele de calatorie necesare.


Cum se face un consimtamint?
Exista un formular-tip, cu titlu de indicatie pentru datele care trebuie cuprinse in consimtamint. Documentul poate fi scris si de mina dar se prefera varianta tiparita (scris pe calculator) pentru  a fi lizibil.
Un exemplu de formular pentru copiii cetateni canadieni - aici

Unde se face consimtamintul?
Pentru copiii cu pasaport canadian, la primarie sau la un ofiter cu drept de certificare a semnaturii (zis "de asermentare").
 

Pentru copiii cu pasaport romanesc va trebui sa mergeti la Consulatul Romaniei. Conform legislatiei Romanesti, minorii romani trebuie sa prezinte consimtamint emis de Consulatele /Ambasadele Romaniei din strainatate.
Aveti lista reprezentantelor diplomatice romanesti din Canada - aici

Cu ce si cum ne prezentam pentru intocmirea unui consimtamint?

Atit pentru copiii cu pasaport canadian cit si pentru cei cu pasaport romanesc, parintii trebuie sa se prezinte impreuna (daca nu sint divortati, un parinte decedat etc) cu urmatoarele documente: pasapoartele proprii, pasaportul copilului.
Cind copilul calatoreste cu un adult, altul decit unul din parinti, trebuie sa prezentati si urmatoarele documente/informatii ale celui care va calatori cu copilul: pasaport, copie dupa pasaport sau numai datele inscrise in pasaport (nume, prenume, serie pasaport, data emiterii, data expirarii, locul emiterii) data si locul nasterii.
In consimtamint se vor inscrie si datele referitoare la calatoria minorului: tara in care calatoreste, persoana la care va sta (nume, prenume, adresa, numar telefon) precum si datele de calatorie (data de plecare si data de retur).
Prezenta ambilor parinti este necesara, deoarece trebuie sa semneze amindoi in fata ofiterului de asermentare respectiv la Ambasada/Consulatul Romaniei
In cazul parintilor divortati, va trebui sa prezentati copia dupa actul/decizia de divort si a hotaririi judecatoresti de incredintare a copilului.
 

Reglementari legale
Pentru copiii cetateni Romani - Reglementarile Ministerului Afacerilor Externe cu privire la minorii neinsotiti - aici

Pentru copiii cetateni canadieni - Vezi recomandarile oficiale ale "Passeport Canada" - aici 

No comments:

Post a Comment