Friday, February 1, 2013

FORMULARE ACTE SI DOCUMENTE PENTRU CALATORIA MINORILOR CU INSOTITOR DE LA LINIA AERIANA

Minorii neinsotiti reprezinta un segment de calatori caruia i se aplica multe reglementari nationale si internationale. Aveti mai jos detaliate toate documentele si informatiile necesare pentru calatoria copiilor cu insotitor de la linia aeriana precum si informatii suplimentare legate de politica liniilor aeriene.

1. PASAPORTUL
-pasaport valabil - pentru pasaport canadian acesta trebuie sa fie valabil 6 luni de la intrarea copilului in Romania
-pasaport valabil si card rezident-pasaport romanesc - pasaport valabil cel putin pina la terminarea calatoriei, cardul de rezident idem

2. CONSIMTAMINTUL
-pentru copil cu pasaport canadian, consimatmintul se face la orice ofiter de asermentare (inclusiv la Teo Travel)
-pentru copil cu pasaport romanesc, consimtamintul se face la Consulatul Romaniei

3. DATE TRECUTE IN BILETUL DE AVION
La emiterea biletului de avion pentru copilul care calatoreste cu insotitor de la linia aeriana, agentul de voiaj trebuie sa treaca in dosarul electronic al copilului urmatoarele date:
-numele, prenumele, adresa, numarul de telefon (perferabil mobil) si un act de identitate pentru persoana care preda copilul la aeroport la plecare
-numele, prenumele, adresa, numarul de telefon (perferabil mobil) si un act de identitate pentru persoana care preia copilul la aeroport la sosire

4 LA AEROPORT
Mergeti cu suficient timp inainte la aeroport - veti avea de completat si un formular cu toate datele cerute de linia aeriana pentru a prelua copilul.
Iata mai jos link-urile catre formularele celor mai cerute liniilor aeriene:

-formular minor neinsotit LUFTHANSA
-formular minor neinsotit KLM
-formular minor neinsotit AIR FRANCE
-formular minor neinsotit SWISS

5 DOCUMENTE SUPLIMENTARE
Acolo unde este cazul (documentele trebuie sa fie tradusa intr-o limba de circulatie internationala - engleza) respectiv romana acolo unde este cazul
copie dupa documentele de divort cu specificarea incredintarii copilului.
certificat de nastere (daca numele de familie sint diferite si acest lucur este inscris in certificatul de nastere)
orice alt document doveditor necesar

6 REGULA OBLIGATORIE!!!!
NU ESTE PERMISA calatoria minorului neinsotit mai multe companii aeriene.
EXEMPLU:
NU: Air France din Canada pina la Paris si Tarom de la Paris la Bucuresti (chiar daca Air France si Tarom fac parte din aceeasi alianta)
NU: Lufthansa pina in Germania si alt operator pina la Sibiu, Cluj etc

DA: Air France din Canada la Paris si de la Paris la Bucuresti
DA: Lufthansa din Canada la Munchen si de la Munchen la Sibiu (sau Bucuresti...etc)

Am primit intrebari cu privire la preluarea copilului de catre o linie low-cost de la prima escala in Europa (Londra, Paris, Amsterdam, Munchen etc).
O astfel de varianta este posibila in urmatoarele conditii:
- Copilul va avea 2 bilete in loc de unul singur: 1 bilet sa zicem Montreal-Paris si retur (cu air France) si 1 bilet Paris-Bucuresti si retur (cu o linie low cost).
- Cele doua bilete nu sint conditionate unul de celalalt: daca Air France intirzie se pierde cursa low-cost sau daca linia low-cost intirzie sau anuleaza zborul, pierdeti cursa Air France de la Paris (pe aceasta din urma, luind legatura cu agentul de voiaj puteti schimba data de retur).
- Aveti nevoie de urmatoarele documente si date suplimentare:
- 2 consimtaminte: unul pentru calatoria cu linia aeriana regulata si unul pentru calatoria minorului cu linia low cost sau 1 consimtamint pentru calatoria cu linia aeriana regulata si unul pentru calatoria minorului impreuna cu o persoana desemnata de dumneavoastra cu linia low cost
- 1 procura prin care dumneavoastra autorizati o persoana (cu datele de identificare mentionate in procura) sa preia copilul de la aeroportul Charles de Gaulle din Paris si sa il duca la aeroportul Orly sau Beauvais sau de pe ce aeroport opereaza linia low-cost si sa il predea liniei low-cost.
sau: 1 procura procura prin care dumneavoastra autorizati o persoana (cu datele de identificare mentionate in procura) sa preia copilul de la aeroportul Charles de Gaulle din Paris si sa il duca la aeroportul Orly sau Beauvais sau de pe ce aeroport opereaza linia low-cost si sa calatoreasca impreuna cu copilul pina la destinatie (de exemplu la Bucuresti)
Toate aceste documente este obligatoriu sa fie facute la un ofiter de asermentare (pentru copiii cu pasaport canadian) sau la Consulatul Romaniei (pentru copiii cu pasaport romanesc). Cereti aceste documente in mai multe exemplare, ele vor trebui sa fie prezentate si predate liniei aeriene atit la plecare cit si la retur.

68 comments:

  1. Atata bataie de cap si birocratie este peste tot, dar consider ca este in raport cu importanta pachetului ca sa zic asa. Bun si informativ postul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumim. Intr-adevar, toata legislatia asta desi pare ca e complicata si da batai de cap parintilor, este facuta integral pentru siguranta copiilor, iar copiii nostir merita sa calatoreasca in regula, linistiti :)

      Delete
  2. Da, avand in vedere ca "bagajul" are o importanta nepretuita pentru fiecare parinte, e mai bine asa,masurile de securitate cu cap sunt bune...

    ReplyDelete
  3. N-ai cum sa lasi un copil singur fara sa iti faic 3000 de griji, deci este normal...

    ReplyDelete
  4. Buna ziua,

    V-as ruga sa ma ajutati si pe mine cu un sfat in urmatoarea problema :
    vreau sa imi trimit fetita care va avea in luna august 12 ani impliniti, in vacanta 3 saptamani, la o verisoara in Germania, verisoara care are cetatenie germana. La plecare va fi neinsotita, iar la intoarcerea in tara va veni impreuna cu verisoara mea. Va zbura dus-intors cu Lufthansa. As dori sa stiu ce acte trebuie sa-i facem noi parintii copilului pentru a pleca cu insotitor de la linia aeriana, cat si la intoarcerea din Germania. Daca verisoarei mele ii trebuiesc ceva acte. Va multumesc.
    Ioana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua. Asa cum este explicat in detaliu in articol, fetita dumenavoastra are nevoie de un consimtamint semnat de ambii parinti, consimtamint prin care va dati acordul ca fata dumneavoastra sa calatoreasca neinsotita la dus respectiv insotita de verisoara dumneavoastra la intoarcere. Consimtamintul il faceti inainte de plecarea fetitei, la un notar autorizat, care trebuie sa stie ce cuprinde consimtamintul respectiv. Oricum aveti nevoie de toate datele verisoarei dvs: nume, actul cu care se identifica la aeroport, adresa etc.
      ATENTIE: FOARTE IMPORTANT - conform legilor in vigoare in Romania, din cite stim noi, pentru ca lucram frecvent cu aceste documente, minorul roman (cu virsta mai mica de 18 ani) nu poate zbura neinsotit, chiar daca linia aeriana permite!!!! Interesati-va si daca asa este, cereti din timp la Lufthansa serviciul de insotitor la dus - faceti acest lucru inainte de a face scrisoarea de consimtamint la notariat!

      Delete
  5. As dori sa stiu daca exista reguli stricte cu data nasterii, de exemplu daca este ok cand copilul face 6 ani in 2014 sau trebuie sa aiba impliniti 6 ani la data plecarii ? Depinde cumva de linia aeriana ? Mersi frumos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua. Este importanta virsta copilului la data inceperii calatoriei. Trebuie sa verificati cu linia aeriana virsta de la care accepta minori neinsotiti (nu toate liniile iau copiii de la aceeasi virsta)

      Delete
  6. Buna ziua as dori sa stiu si eu daca este nevoi de pasaport pt un copil de 15 ani care merge in Germania .Multumesc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua. Din cite stim, in Europa , daca sunteti cetateni romani, se poate circula numai cu buletinul. Pentru mai multe detalii va puteti adresa sectiei pasapoarte din cadrul politiei din orasul dumneavoastra.

      Delete
  7. Buna ziua,

    Stiti cumva daca consimtamantul semnat la un ofiter de asermentare trebuie supralegalizat?

    Multumesc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua
      Intrucit consimtamintele se fac la ofiterii de asermentare numai pentru copiii cu pasaport canadian, nu este necesara supralegalizarea.

      Delete
  8. Am si eu o intrebare? In cazul in care copilul ( 12 ani)calatoreste in SUA pana la Chicago unde va fi preluat de o persoana imputernicita de mine si de acolo aceasta persoana va conduce copilul la o linie de calatori interna pentru a ajunge la destinatia finala, are nevoie de imputernicirea mea? Trebuie tradusa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua, am avut o problema cu blogul, nu am primit notificarile de comentarii, cu siguranta ati rezolvat problema deja.
      Orice copil care calatoreste neinsotit de parinti trebuie sa aiba toate documentele necesare (scrisori de consimtamint) si servicii de insotire acolo unde este cazul.
      Nu am inteles daca plecarea spre SUA se facea din Romannia sau din Canada dar ceea ce am spus mai sus se aplcia in ambele cazuri. Daca plecarea se face din Canada si copilul are cetatenie canadiana pot exista alte conditii de calatorie.

      Delete
    2. Si da, scrisorile trebuie traduse.

      Delete
  9. Am si eu o intrebare...Am o sora de 13 ani care cu putin timp in urma a fost adusa de fratele meu...din romania in spania, bineinteles avand o imputernicire de la tatal meu ptr ca era necesar pe autocar! Acum as vrea sa stiu daca o pot trimite singura pe avion, neinsotita pana in romania...sau ce ar trebui sa fac ptr a o trimite asa! Va multumesc..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua, am avut o problema cu blogul, nu am primit notificarile de comentarii, cu siguranta ati rezolvat problema deja.
      Oricum, ca nota generala, copiii romani cu virsta pina in 18 ani nu pot circula neinsotiti in afara Romaniei deci pentru calatoria cu avionul este necesar insotitor si desigur scrisoare de consimtamint facuta la notariat (in Romania) sau la Consulatul Romaniei daca este vorba de retur din alta tara.

      Delete
  10. Bună am și eu o întrebare poate mă puteți ajuta ! As dori sa știu ce acte sunt necesare ca fiica mea sa călătorească neînsoțita .Eu sunt divorțată și am hotărâre definitiva și irevocabila dar problema mea este alta eu sunt în Anglia și nu am hotărâre de divorț la mine ce as putea face în cazul ăsta de aici din Anglia ca fetița sa poată călători! Mulțumesc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua doamna Bianca
      Inteleg ca fetita are cetatenie romana deci este absolut necesar sa calatoreasca avind la ea, pe linga scrisoarea de consimtamint, copia deciziei de divort.
      Este foarte important deoarece mai ales la iesirea din Romania i se vor cere aceste documente in mod expres in plus este posibil (si legal) sa i se ceara si la iesirea din Anglia.
      Va trebui deci sa faceti rost macar de copii ale deciziei de divort. Intrucit sunteti in Anglia si daca intentionati sa ramineti pe termen mai lung nu strica sa faceti la un moment dat si traducerea actelor de divort - mai precis a deciziei care dovedeste ca fetita va este incredintata.

      Delete
  11. numele meu este Ioana am 17 ani jumate si imi doresc sa merg la verisorul meu in Germania.
    mama este singurul tutore al meu dar este prinsa cu munca si nu are cum sa ajunga petru a ma insotii la aeroport..isi poate spune datele prin telefon sau sa trimita copii de buletin si certificat prin fax? La destinatie m.a v.a prelua verisorul care este desemnat pe procura. Va rog ajutati.ma

    ReplyDelete
  12. numele meu este Ioana am 17 ani jumate si imi doresc sa merg la verisorul meu in Germania.
    mama este singurul tutore al meu dar este prinsa cu munca si nu are cum sa ajunga petru a ma insotii la aeroport..isi poate spune datele prin telefon sau sa trimita copii de buletin si certificat prin fax? La destinatie m.a v.a prelua verisorul care este desemnat pe procura. Va rog ajutati.ma

    ReplyDelete
  13. numele meu este Ioana am 17 ani jumate si imi doresc sa merg la verisorul meu in Germania.
    mama este singurul tutore al meu dar este prinsa cu munca si nu are cum sa ajunga petru a ma insotii la aeroport..isi poate spune datele prin telefon sau sa trimita copii de buletin si certificat prin fax? La destinatie m.a v.a prelua verisorul care este desemnat pe procura. Va rog ajutati.ma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua Ioana
      Conditiile exprimate in lege tebuie indeplinite si sunt convinsa ca poti gasi, de comun acord cu mama ta, o data (trebuie sa fie data ta de plecare) la care mama ta poate fi disponibila, deoarece formularul trebuie completat si semnat la aeroport de catre mama ta. Totodata mama ta trebuie sa prezinte si documentele din care rezulta ca dansa este singurul tau tutore.
      Uite 2 link-uri cu detaliile (copiaza si pune in browser):
      http://www.tarom.ro/informatii-pasageri/despre-calatorie/calatoriile-copiilor-neinsotiti.html
      si
      http://www.politiadefrontiera.ro/calatorie_2008/minori.php

      Delete
  14. buna ziua as dori sa plec cu fiul meu in ROMANIA din FRANTA DAR E PE NUMELE TATALUI SI EU NU SUNT CASATORITA CU EL DE ACEESA AS DORI SA STIU CE ACTE IMI SUNT NECESARE SA LE AM PENTRU SA POT PLECA IN ROMANIA CU EL . SI E NASCUT COPILU IN FRANTA ASTEPT RASPUN LA DRESA DE E-MAIL alberttunaru@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. Buna seara,fiul meu are 16 ani si va petrece o luna in USA la o familie de prieteni americani.Biletul de avion dus-intors il vor cumpara ei de acolo.Stiu ca este nevoie de insotitor si cauta o companie care sa ofere insotiori pentru minori.Nu stiu ce sa zic.Am citit in regula obligatorie ca nu este permis copilului minor sa calatoreasca cu mai multe companii aeriene.Ce facem in cazul in care are 2 escale pana la destinatie?Ex.Amsterdam si Minnesota.Destinatia finala Wichita,Kansas.Si va rog sa imi spuneti ce acte avem nevoie?Cate consimtaminte,daca trebuie traduse si ce anume trebuie din partea prietenilor nostrii?Consimtamintele trebuiesc facute si pentru intoarcere?Mentionez ca pleaca din Romania.Va multumesc din suflet!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua

      Toate companiile aeriene asigura serviciul de insotire minori insa iata care sunt regulile de baza:
      - nu se poate calatori cu mai multe linii chiar daca fac parte din aceeasi alianta!!!! (asta este cel mai important!)
      - exista niste timpi minimi de conectie (pentru fiecare aeroport de escala) care se aplica minorilor neinsotiti si care sunt diferiti de cei uzuali.
      - intrucat copilul are pasaport romanesc va fi obligatoriu sa aiba scrisoare consimtamant (facuta la notar) pentru calatorie. Totodata este posibil sa ii luati insotitor numai la dus - cerinta statului roman este expresa pentru iesirea din tara, la retur poate veni fara insotitor. Veti lua aceasta decizie impreuna.
      - la emiterea biletului copilului i se face un dosar electronic pentru linia aeriana, dosar care cuprinde date complete despre copil, persoana/persoanele care il predau la plecare, persoana/persoanele care il asteapta la destinatie etc.

      Sfatul nostru este ca persoana care ii cumpara biletul sa apeleze la o agentie specializata si sa informeze agentul exact cu toate detaliile referitoare la biletul dorit. Acest gen de bilete nu este disponibil pe internet tocmai din cauza complexitatii.

      Este posibil sa nu se poata respecta toate aceste cerinte pentru destinatia Wichita, Kansas (la dus) dar exista solutii care pot fi aplicate. Agentia de voiaj va sti sa ofere solutiile potrivite. Nu uitati sa mentionati ca este necesar sa aiba insotitor la venire deorece legea romaneasca solicita acest lucru, altfel o sa va spuna ca nu aveti nevoie (liniile aeriene permit copiilor la aceasta varsta sa calatoreasca fara insotitor) si o sa va dea un bilet pe care nu il va putea folosi.

      Daca aveti nevoie si de alte detalii va las adresa noastra de e-mail: info@teotravel.ro

      Delete
  16. va rog sami trimiteti un formular completat de consimtamant ca si model

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua. tipul de formular depinde de cetatenia copilului. Pentru cetatenii romani (posesori de pasaport romanesc) scrisoarea de consimtamant se face fie in Romania la notariat fie in afara tarii la consulat. In ambele cazuri formularele va sunt puse la dispozitie local (notariate in Romania respectiv consulate in afara tarii)

      Delete
  17. Suntem in Anglia si vrem sa trimitem minor de 17 ani in romania cu insotitor al companiei de zbor. Putem da declaratie in aeroport (ambii părinți) fara sa fie nevoie sa mergem la consulat.

    ReplyDelete
  18. Suntem in Anglia si vrem sa trimitem minor de 17 ani in romania cu insotitor al companiei de zbor. Putem da declaratie in aeroport (ambii părinți) fara sa fie nevoie sa mergem la consulat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua.
      Daca copilul are cetatenie romana (circula cu pasaport romanesc) este nevoie sa faceti acest document la consulatul Romaniei si el va este necesar pentru returul copilului in Anglia! Documentul este necesar pentru iesirea din tara (Romania) a copilului, acolo se va verifica foarte atent documentul.
      In mod normal copilul poate circula pana in Romania fara insotitor - are nevoie, conform legislatiei Romanesti, de insotitor (si declaratia respectiva) numai la iesirea din Romania.
      Pentru mai multe detalii adaptate strict situatiei dumneavoastra ar fi bine sa contactati sectia consulara a ambasadei Romaniei de la Londra.

      Delete
  19. Buna ziua,am un copil minor (17 ani ),sunt divortata,am hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.Doresc sa trimit copilul (singur) in vizita la tatal lui care locuieste in America.Va rog sa-mi spune-ti pasii de urmat si de ce acte am nevoie.
    Multumesc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua,
      In afara de viza desigur, va fi nevoie sa ii faceti dumneavoastra (numai dumneavoastra intrucat aveti copilul incredintat prin hotarare) la notar, o scrisoare prin care sa reiese ca ii dati acordul sa calatoreasca in USA, insotit de linia aeriana.
      Legislatia romana prevede obligatia de a calatori cu insotitor de la linia aeriana la iesirea din tara deci teoretic ar fi posibil sa luati un bilet la care sa aiba nevoie de insotitor numai la dus nu si la intors (mai scutiti din cheltuieli).
      Oricum, retineti ca biletele cu insotitor se fac numai prin agentii. Chiar daca copilul are 17 ani deci dupa regula liniilor aeriene nu are nevoie de insotitor, legea romana este foarte clara in acest sens si prevede obligativitatea insotirii (de catre un adult sau prin serviciile de minor neinsotit oferite de liniile aeriene) pana la implinirea varstei de 18 ani!
      La iesierea din tara, pe langa scrisoarea facuta la notar va trebui sa mai prezinte si copia hotararii de divort - atentie: aceasta copie va fi cel mai probabil pastrata de catre politia de frontiera deci asigurati-va ca ii dati o copie legalizata nu orginalul! Daca nu aveti, faceti o copie legalizata la notar.
      Daca mai aveti nevoie si de alte informatii ne gasiti la info@teotravel.ro

      Delete
  20. Bună ziua. Am 17 ani și as vrea sa știu dacă pot călători cu avionul în Italia , neînsoțiță. Menționez ca mama mea mă va lua de la aeroport.

    ReplyDelete
  21. Suntem in irlanda si vrem sa trimitem minor de 9ani cetatean roman in Romania cu insotitor al companiei De zbor..avem nevoie De procura pt companiei...?

    ReplyDelete
  22. Suntem in irlanda si vrem sa trimitem minor de 9ani cetatean roman in Romania cu insotitor al companiei De zbor..avem nevoie De procura pt companiei...?

    ReplyDelete
  23. Suntem in irlanda si vrem sa trimitem minor de 9ani cetatean roman in Romania cu insotitor al companiei De zbor..avem nevoie De procura pt companiei...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua. In mod normal va trebui sa completati un formular pentru linia aeriana cu toate datele necesare pentru calatoria unui minor neinsotit. In afara de asta, cel putin pentru returul din Romania, copilul va avea nevoie de consimtamantul parintilor (scrisoarea se face la consulatul Romaniei).
      Nu cunosc legislatia din Irlanda, este posibil sa va ceara si la aeroport consimtamantul, asta depinde de la tara la tara.
      In mod normal, daca aveti un agent de voiaj roman ar trebui sa cunoasca toate datele acestea.
      Daca nu aveti un agent de voiaj, linia aeriana o sa va transmita ce aveti nevoie pentru formularul de minor neinsotit iar pentru iesirea din Romania veti avea toate detaliile daca apelati la consulat.

      Delete
  24. Buna ziua. In mod normal va trebui sa completati un formular pentru linia aeriana cu toate datele necesare pentru calatoria unui minor neinsotit. In afara de asta, cel putin pentru returul din Romania, copilul va avea nevoie de consimtamantul parintilor (scrisoarea se face la consulatul Romaniei).
    Nu cunosc legislatia din Irlanda, este posibil sa va ceara si la aeroport consimtamantul, asta depinde de la tara la tara.
    In mod normal, daca aveti un agent de voiaj roman ar trebui sa cunoasca toate datele acestea.
    Daca nu aveti un agent de voiaj, linia aeriana o sa va transmita ce aveti nevoie pentru formularul de minor neinsotit iar pentru iesirea din Romania veti avea toate detaliile daca apelati la consulat.

    ReplyDelete
  25. Buna ziua :) ! Numele meu este Vlad si anul acesta mi-am propus sa plec in scop turistic in Statele Unite la un verisor de al meu. Intrebarea mea este, daca am 16 ani si pasaport valid, am voie sa calatoresc in SUA cu acordul parintilor sau nu am voie pana nu implinesc varsta majoratului ? Am voie sa primesc viza atat timp cat sunt -18 ? Va multumesc mult si o zi cat mai geniala !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua Vlad!
      Ne bucuram sa auzim ca ai planuri minunate de vacanta :) Hai sa lamurim "caile intortocheate" ale documentelor necesare!
      1. Poti iesi din tara cu consimtamantul parintilor (facut la notariat) chiar daca ai sub 18 ani. Va fi insa absolut necesar sa iti iei bilet de avion (dus-intors desigur) cu insotitor cel putin la dus! (asa cere legea in Romania, ca la iesirea din tara sa ai scrisoare de consimtamant de la parinti si insotitor de la linia aeriana)
      2. Atentie! Biletul de avion cu insotitor (biletul se numeste "pentru minori neinsotiti") este de un anume tip, asa trebuie facut de la bun inceput, nu se poate lua un bilet obisnuit si apoi sa ceri insotitor-vei avea neplacuta surpriza sa constati ca te va costa foarte mult!
      3. Nu vad de ce ambasada nu ti-ar da viza...dar asta este o intrebare la care numai Ambasada USA poate sa iti raspunda.
      Noi iti dorim o vacanta minunata si experiente ... geniale :)

      Delete
  26. Buna ziua sant in belgia cu fiul meu de 14 ani mi la dat mamasa din italia care are tutela lui.dar nu m ia dat nici o procura .o sa am probleme daca ma opresc autoritatile.copilul poarta acelasi nume.daca sant probleme se poate contacta mama telef.ms

    ReplyDelete
  27. Mentione ca nu merg in romania doar vacanta in belgia si sa returnez in italia.multumesc

    ReplyDelete
  28. Mentione ca nu merg in romania doar vacanta in belgia si sa returnez in italia.multumesc

    ReplyDelete
  29. Doar pt a face vacanta in belgia si sa l pot returna in italia.ms

    ReplyDelete
  30. Doar pt a face vacanta in belgia si sa l pot returna in italia.ms

    ReplyDelete
  31. Pentru un copil de 15 ani trebuie pasaport pentru a calatori cu avionul ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pentru calatoria cu avionul in spatiul extraeuropean este nevoie de pasaport. Pentru UE se poate cu buletinul.

      Delete
  32. Buna,pentru vîrstnici cum se procedează.MERSI

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua. Depinde la ce va referiti. Daca persoana poate calatori singura dar are dificultati/mobilitate redusa de exemplu, se poate cere (preferabil la emiterea biletului de avion) serviciul de scaun cu rotile - este un serviciu gratuit si se intampla foarte rar sa nu fie oferit.
      Daca insa persoana nu poate calatori singura (are nevoie de asistenta), acest tip de serviciu nu exista; pasagerul trebuie insotit de un membru al familiei sau de un prieten/cunostinta etc, persoana care sa ii cunoasca problemele de sanatate si sa ii poata acorda asistenta.
      Mai exista si cazul in care pasagerul are nevoie de oxigen: fie aparat portabil (pentru care se fac formularele de cerere necesare si se permite accesul in avion cu aparatura respectiva plus bateriile etc) sau pasagerii care au nevoie de butelie de oxigen - si aici trebuie cerut din timp accesul, butelia de oxigen este asigurata de linia aeriana si se percepe o taxa.
      Daca ne incadram intr-unul din cazurile de mai sus e ok; daca nu, va rog sa reveniti cu detalii.

      Delete
  33. Salutare!
    Intrebare:
    Pot trimite copiii mei(cetateni romani) de 19 si 17 ani fara insotitor?
    Sau mai exact, copilul de 19 ani poate fi considerat insotitor pentru copilul de 17 ani?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua.
      In mod normal, da, copilul de 19 ani nu are nevoie de insotitor. Intrebati la linia aeriana daca regulile lor permit ca un copil de 19 ani sa fie insotitor la copilul de 17 ani. Majoritatea liniilor permit acest lucru dar este bine sa va asigurati inainte de a cumpara biletele de avion. FOARTE IMPORTANT: Nu uitati ca va trebui sa dati o declaratie de insotitor (consimtamant) pentru copilul cel mare!

      Delete
  34. Buna ziua.
    In mod normal, da, copilul de 19 ani nu are nevoie de insotitor. Intrebati la linia aeriana daca regulile lor permit ca un copil de 19 ani sa fie insotitor la copilul de 17 ani. Majoritatea liniilor permit acest lucru dar este bine sa va asigurati inainte de a cumpara biletele de avion. FOARTE IMPORTANT: Nu uitati ca va trebui sa dati o declaratie de insotitor (consimtamant) pentru copilul cel mare!

    ReplyDelete
  35. Daca am 16 ani imi trebuie doar buletinul nu si pasaport sa pot merge cu avionul fara parinti doar cu insotitorul de bord ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nota: oriunde mergi, pasaportul "valoreaza" mai mult decat buletinul. In contextul Brexit-ului ar fi bine sa te interesezi, inainte ca parintii sa iti faca biletul de avion, daca este suficient sa calatoresti cu buletinul sau este recomandat sa ai pasaport.
      Drum bun

      Delete
  36. Va rog sami spuneti daca se poate si ce acte trebuie sami fac pentru a putea pleca si cand ajung in anglia pentru ca acolo trebuie sa merg trebuie sa ma astepte cineva ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua.

      Pana la 18 ani ai nevoie de insotitor, adica poti calatori cu avionul insa nu singur ci cu insotitor. Asta inseamna un anumit tip de bilet (minor neinsotit) si plata suplimentara a serviciului de insotire.
      Parintii trebuie sa iti faca o declaratie (la notar) prin care spun ca sunt de acord ca tu sa calatoresti cu insotitor de la linia aeriana si va trebui pus in biletul de avion/formularele de completat ale liniei aeriene datele persoanei care te va prelua la Londra.
      Fiecare linie aeriana are regulile si preturile sale - cel mai bine ar fi sa intrebi la o agentie de turism din Romania, care vinde bilete de avion - ei cunosc toate detaliile.
      Drum bun!

      Delete
  37. Si insotitorul trebuie platit separat

    ReplyDelete
  38. As mai avea o intrebare daca se poate ,Persoana care o sa fie mentionata in declaratie la cea care o sa locuiesc trebuie sa aiba o adresa va intreb pentru ca sta in chirie si o sa poata sa de adrsa dar nu trebuie sa fie alui locuinta nu ? Va multumesc

    ReplyDelete
  39. Buna. Tata, mama divortati. Copilul este la tata in Manchester. Am dori ca, copilul sa vina in tara in vacanta de vara, dar fara insotitor. Copilul are 7 ani. Am dori sa stim daca se poate si ce acte avem nevoie din partea ambilor parinti. Va multumesc anticipat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua

      La 7 ani copilul nu are voie sa calatoreasca fara insotitor. Va trebui sa ii cumparati bilet de avion pentru minori neinsotiti (adica un bilet la care serviciul de insotitor este asigurat de linia aeriana). Va trebui sa aveti datele persoanei care preda copilul la aeroport si datele persoanei care preia copilul la aeroport in Romania la sosire. Idem pentru retur.
      Tatal va trebui sa isi dea acordul pentru calatoria copilului (scrisoare facuta la consulat in cazul in care copilul calatoreste cu pasaport romanesc sau este cetatean roman - adica cel putin unul din parinti este cetatean roman - declaratia este gratuita) sau/si la autoritatile locale in cazul in care copilul calatoreste cu pasaport britanic.
      In functie de felul in care s-a finalizat divortul, repsectiv daca aveti tutela partajata impreuna cu fosta sotie sau copilul a fost incredintat exclusiv unuia din parinti - ambii parinti sau numai cel care are incredintat copilul prin hotarare judecatoreasca va trebui sa dea declaratia de calatorie.

      ATENTIE: regulile liniilor aeriene pentru calatoria minorilor neinsotiti NU SUNT ACELEASI cu prevederile legilro nationale!
      Din acest motiv va recomand sa apelati la serviciile unei agentii de voiaj etnice (adica un agent de voiaj roman) care sa cunoasca toate aceste detalii.
      Daca nu, va recomand ca inainte sa faceti biletele sa luati legatura cu Politia de Frontiera Otopeni (aeroport) si sa prezentati exact situatia documentelor de calatorie: pasaport, stare civila, cine are incredintat copilul ...astfel incat sa aveti exact toate detaliile necesare.

      IMPORTANT: Controlul la frontiera este foarte strict, faceti toate demersurile necesare ca sa nu puneti copilul in situatia de a fi refuzat la imbarcare la iesirea din Romania. Pentru parinti este costisitor (schimbarea biletului, documente noi, etc) iar pentru copii este traumatic.

      Toate cele bune si calatorie placuta,

      Delete
  40. Buna
    Baiatul meu 11ani cetatean britanic, are pasaport lui, eu sint mama singura, doar numele meu pe certificatul de nastere.
    Venim impreuna in Romania in iulie , eu ma intorc dupa o saptamina, el ramine cu bunica inca 4 saptamini de vacanta. I-am luat bilet de intoarcere cu Blueair si am platit serviciul de insotire.
    Poate mama mea sa-l check in la aeroport si ce documenté/ procura trebuie?
    Fiul meu e nascut in Uk si a trait aici toata viata, are si cetatenie Romana si passport, dar intram in Romania pe cel britanic
    Am incercat sa aflu informatii pe politia de frontiera dar nu am gasit.
    Multumesc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua,
      Am avut o mica dificultate tehnica si nu am primit notificari pentru mesaje.
      Dupa cum ati observat legea calatoriei minorilor s-a modificat anul trecut, a suferit diverse interpretari insa cel putin in teorie, intrucat copilul este nascut in UK ar trebui sa simplifice procedurile.
      De retinut ca in afara de legislatia aplicabila fiecarui stat in parte, fiecare linie aeriana are propria procedura de predare/preluare a minorilor neinsotiti. De regula formularele respective se gasesc pe site-ul liniei aeriene, la sectiunea referitoare la calatoria cu copiii/calatoria copiilor neinsotiti.
      Vom actualiza si noi informatiile referitoare la acest subiect, intr-o forma cat mai concisa.
      Toate cele bune,

      Delete
  41. Chiar imi povestea un domn notar care lucreaza la un cabinet notarial din Suceava ca sunt o multime de cazuri in care ti se cer tot felul de cate pentru minori... Cred ca toate ar trebui puse intr-o ordine deoarece este important sa nu te tina in aeroport mai mult doar pentru ca ai un copil minor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buan ziua,
      Da, legea s-a modificat de mai multe ori, ultima modificare este chiar recenta si a suferit dierite interpretari.
      Ca linie generala este mai bine sa ne pregatim, ca sa nu punem copiii in situatii dificile - o declaratie la notar se face repede si previne problemele la check-in.
      Vom reactualiza si noi informatiile din aceasta sectiune cat de curand, intr-o forma cat mai concentrata si simplificata.

      Delete
  42. Vreau să-l apreciez pe Dr. WHITE pentru restaurarea căsătoriei mele cu vrajă, după 1 an de separare cu soția mea, cu ajutorul marelui jucător de vrajă Dr.
    WHITE soția mea se întoarce acasă și acum suntem fericiți împreună pentru totdeauna, încă o dată datorită doctorului WHITE El vindecă tot felul de boli și, de exemplu,
    1 VRAIE DE IUBIRE
    2 CÂȘTIGĂ EX ÎNAPOI
    3 FROTUL MIEREI
    4 VRAJA DE PROMOVARE
    5 VRAJA DE PROTECȚIE
    6 VRAIA DE AFACERI
    7 VRAJA MUNCĂ BUNĂ
    8 HIV SIDA
    VRAJIA LOTERIEI ȘI VRAJEA CAUZEI CURȚII Contactați-l pentru ajutor prin:
    WHATSAPP:
    +17168691327.
    E-mail: wightmagicmaster@gmail.com

    ReplyDelete
  43. Buna, Dupa ce am fost în rela?ie cu Anderson de ani de zile, s-a despar?it de mine, am facut tot posibilul sa-l aduc înapoi dar totul a fost în zadar, l-am dorit atât de mult înapoi din cauza dragostei pe care o am pentru el, l-am implorat cu totul, am facut promisiuni, dar el a refuzat. I-am explicat prietenei mele problema mea ?i ea mi-a sugerat sa contactez mai degraba un vrajitor care ar putea sa ma ajute sa fac o vraja pentru a-l aduce înapoi, dar eu sunt genul care nu a crezut niciodata în vraja, nu am avut de ales decât sa încerc, am a trimis vrajitorului prin po?ta ?i mi-a spus ca nu este nicio problema ca totul va fi bine înainte de trei zile, ca fostul meu se va întoarce la mine înainte de trei zile, a facut vraja ?i, surprinzator, în a doua zi, era în jurul orei 16. M-a sunat fostul meu, am fost atât de surprins, am raspuns la apel ?i tot ce a spus a fost ca îi pare atât de rau pentru tot ce s-a întâmplat încât a vrut sa ma întorc la el, ca ma iube?te atât de mult. Am fost atât de fericit ?i m-am dus la el, a?a am început sa traim din nou ferici?i împreuna. De atunci, am promis ca oricui cunosc care are o problema de rela?ie, a? fi de ajutor unei astfel de persoane, trimi?ându-l la singurul vrajitor real ?i puternic care m-a ajutat cu propria mea problema. e-mail: ogagakunta@gmail.com
    1) Vraji de dragoste
    2) Vraji de dragoste pierduta
    3) Vraji de divor?
    4) Vraji de casatorie
    5) Vraja de legare.
    6) Vraji de despar?ire
    7) Alunga?i un Iubit trecut
    8.) Vrei sa fii promovat în biroul tau/ Vraja de loterie
    9) vrei sa-?i mul?ume?ti iubitul
    (ogagakunta@gmail.com)

    ReplyDelete